Onderzoek
Klimaatverandering is een urgent wereldwijd probleem dat onmiddellijke actie vereist. Het Carbon Neutral Initiative erkent dat dit de grootste uitdaging van onze generatie is en dat deze dringend moet worden aangepakt. Om de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs om de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd te beperken tot 1,5°C te halen, is een vergaande decarbonisatie van de wereldeconomie nodig, samen met een grootschalige verwijdering van koolstofdioxide (CO₂) uit de atmosfeer. Er wordt gesuggereerd dat er gedurende de rest van de eeuw gigaton aan CDR per jaar nodig zal zijn. Een dergelijke schaal vereist een wereldwijde inspanning.
Daarom is het onze visie om een betekenisvolle invloed uit te oefenen op de aanpak van deze uitdaging door een significante bijdrage te leveren aan de verwijdering van 1 gigaton CO₂ per jaar.
Kooldioxideverwijdering via verbeterde verwering is een proces dat erop gericht is CO₂ uit de atmosfeer te verwijderen en veilig en permanent op te slaan. Verbeterde verwering maakt gebruik van alkalische materialen (gesteenten, mineralen en vast industrieel afval dat rijk is aan calcium, magnesium en andere alkalimetalen) voor de omzetting van CO₂ in bicarbonaationen (ook bekend als alkaliteit, in opgeloste vorm) en vaste carbonaatmineralen. Onze benadering versnelt de natuurlijke verweringsprocessen van mineralen door fijngemalen grondstoffen te gebruiken en deze over grote oppervlakken te verspreiden. Dit vergroot het oppervlak dat beschikbaar is voor CO₂ om te reageren met de mineralen, waarbij de reacties verder worden versneld door microbiële en bodemprocessen, gebieden die we actief onderzoeken en ontwikkelen.
Het belangrijkste doel van CO2 verwijdering via verbeterde verwering is het versnellen van de natuurlijke verweringsreactie om CO2 te verwijderen op een tijdschaal die relevant is voor de mens en om te voldoen aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen.
We hebben proeflocaties opgezet in Zuid-Amerika en Nederland. Het doel van deze proeflocaties is om relevante veldgegevens te verzamelen, bijvoorbeeld over de verweringssnelheid, om de CO2 verwijdering nauwkeurig te kunnen meten. Als onderdeel van onze toewijding aan onderzoek hebben we de eerste prijs gekregen voor het testen van duurzame oplossingen op het Experimenteerdak van de gemeente Rotterdam en hebben we vanaf april 2024 een van onze proefpercelen op een dak in Rotterdam gelanceerd, die we zullen blijven monitoren en meten. We zijn ook bezig met het opstarten van een nieuw project voor verbeterde verwering in Noordwest-Spanje.
Door klein te beginnen en van de gegevens te leren, kunnen we onze methoden en strategieën voor monitoring, rapportage en verificatie (MRV) verbeteren om de grootst mogelijke impact te hebben. We zullen er ook voor zorgen dat we de lokale gemeenschappen betrekken en ervoor zorgen dat zij profiteren van onze projecten, zodat zij ook deel kunnen uitmaken van de oplossing. TNO, het Nederlandse Nationale Instituut voor Toegepaste Wetenschappen, adviseert ons op het gebied van MRV-benaderingen en het verweringsproces, evenals academische partners aan de universiteiten van Utrecht en Alicante en de Spaanse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC).
Een van de hoofddoelen van het Carbon Neutral Initiative is het ontwikkelen en toepassen van een robuuste, geschikte, verantwoorde en transparante benadering van MRV-protocollen voor het aantonen en kwantificeren van CDR in onze veldprojecten. Dit is om zo nauwkeurig en accuraat mogelijke resultaten te leveren en tegelijkertijd een hoge mate van vertrouwen en begrip te kweken bij kopers, markten en belanghebbenden binnen de CDR-gemeenschap als geheel. Als onderdeel van onze toewijding aan CDR MRV, streven we ernaar om de meest geschikte technieken toe te passen zoals die momenteel gedefinieerd zijn door zowel de operationele als de wetenschappelijke gemeenschap. Dit betekent dat we op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, white papers, conferenties en mediaberichten om een grondige state-of-the-art MRV-aanpak te garanderen.
Onze MRV-procedure omvat nulmetingen van project- en locatiespecifieke grondstoffen, bodem en poriewater, waarbij specifieke parameters worden gebruikt voor simulatie- en levenscyclusanalysedoeleinden, bepaling van CO2 verwijdering en milieuoverwegingen. Hoewel de geschetste criteria als essentieel kunnen worden beschouwd, is er ruimte voor gerechtvaardigde wijzigingen of toevoegingen aan de MRV- of monsternemingsstrategie, mochten project- of locatiespecifieke factoren een rol spelen bij beslissingen, of op basis van onze lopende onderzoekslijnen. MRV- en monsternemingsstrategieën kunnen ook veranderen door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verbeterde verwering.
Ons team bestaat uit wereldwijd toonaangevende experts op het gebied van CO2 verwijdering, met kennis op het gebied van projectconformiteit met de juiste methoden voor verbeterde verwering, projectimplementatie en wetenschappelijke en duurzaamheidsexpertise. Het wetenschappelijke team heeft verschillende peer-reviewed wetenschappelijke publicaties over CO2 verwijdering gepubliceerd en maakte deel uit van het boek “Measurements in Geochemical Carbon Dioxide Removal”, eerste editie 2023. Naast onderzoek en academische partners werken we ook nauw samen met enkele van Europa’s grootste groene daktelers en installateurs, en leveranciers van grondstoffen.
Links naar enkele van de gepubliceerde onderzoeken van leden van het Carbon Neutral Initiative team:
- Measurements in Geochemical Carbon Dioxide Removal
- Geochemical carbon dioxide removal potential of Spain
- Global Carbon Dioxide Removal Potential of Waste Materials From Metal and Diamond Mining
- How the rock-inhabiting fungus K. petricola A95 enhances olivine dissolution through attachment
- Experimental investigation of multiple industrial wastes for carbon dioxide removal strategies
- Mechanisms of olivine dissolution by rock-inhabiting fungi explored using magnesium stable isotopes
- The potential and environmental implications of enhanced olivine weathering as negative CO2 emission technology in Europe
- Catalogue of South African mine tailings for geochemical carbon dioxide removal purposes
- Potential of enhanced weathering of calcite in packed bubble columns with seawater for carbon dioxide removal
- Kinetics-informed global assessment of mine tailings for CO2 removal