FAQ

Veelgestelde vragen

Met alleen het verminderen van CO₂-uitstoot zullen we de doelen van het Akkoord van Parijs niet halen. We moeten ook CO₂ uit de atmosfeer verwijderen om de uitstoot te compenseren van sectoren zoals landbouw en stedelijke gebieden, waar emissiereductie lastig is. Het is cruciaal om nu te beginnen met het ontwikkelen van oplossingen die tegen 2050 in staat zijn jaarlijks 10 gigaton CO₂ te verwijderen.

Enhanced Weathering is een vorm van koolstofdioxideverwijdering (CDR) die draait om het versnellen van natuurlijke verwering van mineralen om CO₂ uit de atmosfeer te halen.

Enhanced Weathering werkt door de snelheid te verhogen waarmee mineralen, zoals olivijn, reageren met CO₂ in de atmosfeer. De reactie zet CO₂ om in bicarbonaat-ionen, die kunnen worden opgeslagen in de oceaan.

Enhanced Weathering verhoogt de snelheid waarmee mineralen, zoals calcium-silicaten, reageren met CO₂ in de atmosfeer. Deze reactie zet CO₂ om in bicarbonaationen, die vervolgens in de oceaan kunnen worden opgeslagen.

Voorbeelden van Enhanced Weathering-methoden zijn het verspreiden van fijngemalen mineralen over land- of landbouwgronden en het toepassen van mineralen in de oceaan en in groendaken.

Enhanced Weathering kan CO₂ uit de atmosfeer verwijderen en zo de effecten van klimaatverandering verminderen. Bovendien kan het de bodemgezondheid en vruchtbaarheid verbeteren en waardevolle voedingsstoffen voor planten leveren.

Volgens het IPCC heeft Enhanced Weathering een potentieel op gigatonschaal. De verweringssnelheid hangt echter af van factoren zoals klimaatcondities, toegepaste mineralen en bodemgesteldheid. Meer veldproeven en data zijn daarom noodzakelijk.

Enhanced Weathering is een van de voorgestelde CDR-methoden en de effectiviteit ervan in vergelijking met andere methoden is onderwerp van onderzoek. De voordelen zijn onder meer het potentieel om gigatonnen CO₂ te verwijderen, de duurzaamheid van koolstofverwijdering en het beperkte energieverbruik.

De duur van CO₂-verwijdering via Enhanced Weathering is afhankelijk van factoren zoals de toegepaste methode, hoeveelheid mineralen en de reactiesnelheid met CO₂. Wij streven er naar de bulk van het potentieel binnen 20 jaar te hebben bereikt. 

Ja, Enhanced Weathering kan worden gecombineerd met andere CDR-methoden als onderdeel van een uitgebreide strategie om CO₂-niveaus in de atmosfeer te verlagen.

De kosten van Enhanced Weathering hangen af van factoren zoals de specifieke methode, schaal van implementatie en de kosten van de gebruikte mineralen.

We gebruiken geavanceerde computersimulaties, mede ontwikkeld met TNO, om de interacties tussen CO₂, water en mineralen over tijd te modelleren. Deze simulaties schatten het potentiële CO₂-opvangvermogen en de omzetting in carbonaten op onze daken, rekening houdend met variabelen zoals korrelgrootte, temperatuur, oppervlakte en chemische samenstelling. Deze methode stelt ons in staat onze projecten te optimaliseren voor maximale CO₂-verwijdering.

Onze LCA toont aan dat emissies van het mijnen en transport maximaal 10% van de potentiële CO₂-verwijdering voor hun rekening nemen en vaak is het lager. Onze LCA hanteert een conservatieve benadering, aangezien het waarschijnlijk is dat onze leverancier efficiënter opereert dan in de literatuur wordt vermeld.

Hoewel Enhanced Weathering over het algemeen veilig is en vaak voordelen biedt voor het milieu, kunnen er potentiële veranderingen optreden in de chemie van bodem en water. Deze moeten vooraf worden geïdentificeerd en gemonitord, wat we doen via onze modelbenaderingen en proeflocaties in Alphen. Hierdoor kunnen we potentiële risico’s vóór implementatie vaststellen en, indien nodig, aanpassingen maken in de grootte, hoeveelheid of type van het gebruikte materiaal (hoewel dit laatste waarschijnlijk niet nodig is). We opereren binnen de nationale milieuregels als bedrijf.

We gebruiken MRV-protocollen om de CO₂-verwijderingsprestaties te controleren, onze bevindingen transparant te rapporteren en de resultaten te verifiëren bij onafhankelijke derde partijen, zodat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid gegarandeerd zijn. Metingen zijn bijvoorbeeld bodem- en poriewatermetingen.

Ja, aan het einde van hun levensduur kunnen de materialen die in onze groene daken worden gebruikt veilig worden weggegooid. Ongeveer 90% van het mineraal is verweerd. Dit zorgt ervoor dat de verwijdering milieuvriendelijk is en voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, zodat de materialen opnieuw kunnen worden geïntegreerd zonder schade aan het milieu.

Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK) is een organisatie die zich inzet voor een betrouwbare en transparante CO₂-markt in Nederland. Het certificeert CO₂-reductieprojecten en biedt daarmee een basis voor bedrijven en organisaties om hun impact op het klimaat te verminderen. Door strenge kwaliteitscontroles en duidelijke richtlijnen garandeert SNK de integriteit en effectiviteit van koolstofcompensaties, ondersteunt het duurzame ontwikkelingsdoelen en stimuleert het groene innovaties.

Een SNK-certificaat verifieert de door SNK goedgekeurde CO₂-reductie of -verwijdering, waarbij elk certificaat staat voor één ton verwijderde of bespaarde CO₂-equivalenten. Deze certificaten zorgen ervoor dat investeringen in klimaatprojecten daadwerkelijk bijdragen aan klimaatverbetering en bieden transparantie en geloofwaardigheid op de koolstofmarkt.

In essentie bieden SNK-certificaten organisaties een geverifieerde methode om bij te dragen aan wereldwijde inspanningen om de CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.

Helaas is dat zeer onwaarschijnlijk. Om in aanmerking te komen, moet je een enorm dak van 10 hectare hebben om ten minste 1.000 ton CO₂ te kunnen verwijderen en aan diverse andere criteria voldoen. Deze complexiteit is precies de reden waarom we het strenge proces van CO₂-verwijdering uitvoeren om SNK-certificaten te verkrijgen.

Onze groene daken kunnen op de meeste platte en hellende daken worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat ze een minimumgewicht van 65 kg kunnen dragen. Voor daken met minder structurele sterkte kan een lichtere substraatoptie haalbaar zijn, hoewel dit per geval moet worden beoordeeld om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

  • Het installeren van onze CO₂-verwijderende groene daken op uw gebouwen.
  • Voor gemeenten: bewoners aanmoedigen om deze groene daken te gebruiken door middel van subsidies of bewustwordingscampagnes.
  • Bewustmaking over het belang van onze groene daken en het bredere doel van CO₂-verwijdering.
  • We zijn bereid om onze diensten verder toe te lichten. Elke actie telt voor een groenere toekomst.