Enhanced weathering onderzoek

Enhanced Weathering: Cruciaal voor CO₂-Verwijdering

Klimaatverandering vraagt om snelle actie. Carbon Neutral Initiative (CNI) zet zich in om deze uitdaging aan te gaan.
We dragen bij aan de Parijsakkoord-doelstelling om de opwarming te beperken tot 1,5°C.
Dit vereist uitgebreide decarbonisatie en grootschalige CO₂-verwijdering.
Jaarlijks moeten gigatonnen CO₂ worden verwijderd om de klimaatdoelen van deze eeuw te behalen. Ook het kabinet zet hier op in met haar routekaart koolstofverwijdering. 

Proces van CO₂-verwijdering via Enhanced Weathering. Enhanced Weathering verwijdert CO₂ permanent uit de atmosfeer met alkalische materialen zoals gesteenten en industrieel afval.
Deze materialen zetten CO₂ om in bicarbonaationen en stabiele carbonaatmineralen.
Onze aanpak optimaliseert deze natuurlijke verwering van fijngemalen mineralen op grote oppervlakten. Microben en bodemprocessen versnellen deze reactie aanzienlijk.

Doelstellingen van Enhanced Weathering. Het primaire doel is het versnellen van natuurlijke verweringsreacties om CO₂ te verwijderen en zo bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. We richten ons op het ontwikkelen van processen die niet alleen effectief maar ook schaalbaar zijn, in de hoop een significante impact te maken op de wereldwijde CO₂-niveaus.

Onderzoek op onze proeflocaties naar Enhanced weathering 

We hebben proeflocaties opgezet in Zuid-Amerika, Spanje en Nederland. Het doel van deze proeflocaties is om relevante veldgegevens te verzamelen om bijvoorbeeld de verweringssnelheid te kunnen bepalen en hoeveelheid verwijderde CO₂-verwijdering nauwkeurig te kunnen meten. Als onderdeel van onze toewijding aan Enhanced Weathering onderzoek hebben we de eerste prijs gekregen voor het testen van duurzame oplossingen op het Experimententendak van de gemeente Rotterdam en hebben we vanaf april 2024 een van onze proefpercelen op een dak in Rotterdam gelanceerd, die we zullen blijven monitoren en meten. 

Robuuste MRV-strategieën en Lokale Betrokkenheid

Door klein te beginnen en van de gegevens te leren, kunnen we onze methoden en strategieën voor monitoring, rapportage en verificatie (MRV) verbeteren om de grootst mogelijke impact te hebben. We zorgen ervoor dat lokale gemeenschappen betrokken worden zodat zij profiteren van onze projecten en deel kunnen maken van de oplossing. TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, adviseert ons op het gebied van MRV-benaderingen en het verweringsproces, evenals academische partners aan de universiteiten van Utrecht en Alicante en de Spaanse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC).

Doelstellingen en Toepassing van MRV-protocollen

Een van de hoofddoelen van CNI is het ontwikkelen en toepassen van een robuuste, geschikte, verantwoorde en transparante benadering van MRV-protocollen voor het aantonen en kwantificeren van verwijderde CO₂ in onze veldprojecten. Dit is om zo nauwkeurig en accuraat mogelijke resultaten te leveren en tegelijkertijd een hoge mate van vertrouwen en begrip te kweken bij kopers, markten en belanghebbenden binnen de CO₂-verwijdering gemeenschap als geheel. We streven ernaar om de meest geschikte technieken toe te passen zoals die momenteel gedefinieerd zijn door zowel de operationele als de wetenschappelijke gemeenschap. Dit betekent dat we op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, white papers, conferenties en mediaberichten om een grondige state-of-the-art MRV-aanpak te garanderen.

MRV-procedure en Flexibiliteit

Onze MRV-procedure omvat nulmetingen van grondstoffen, bodem en poriewater, met parameters voor simulatie en levenscyclusanalyse. Op basis van deze metingen kunnen we de hoeveelheid CO₂-verwijdering bepalen en rekening houden met milieuaspecten. Er kunnen zich altijd situaties voordoen waar afgeweken kan worden van deze procedure. Zo kunnen project- of locatiespecifieke factoren aanpassingen in de MRV- of monsternemingsstrategie vereisen. Daarnaast kunnen nieuwe inzichten in Enhanced Weathering leiden tot verdere optimalisatie van deze strategieën.

Expertise en Samenwerkingen

Ons team bestaat uit wereldwijd toonaangevende experts op het gebied van CO₂-verwijdering, met kennis op het gebied van projectconformiteit met de juiste methoden voor Enhanced Weathering, projectimplementatie en wetenschappelijke en duurzaamheidsexpertise. Het wetenschappelijke team heeft verschillende peer-reviewed wetenschappelijke publicaties over CO₂-verwijdering gepubliceerd en maakte deel uit van het boek ‘Measurements in Geochemical Carbon Dioxide Removal’, eerste editie 2023. Naast academische en onderzoekspartners werken we ook nauw samen met enkele van Europa’s grootste groendakkwekers, installateurs en grondstoffenleveranciers.

Links naar ons Enhanced Weathering onderzoek

Hieronder vindt u links naar enkele van de gepubliceerde onderzoeken van leden van het Carbon Neutral Initiative team:

SDG

Our sustainable development goals