Wij zijn Carbon Neutral Initiative – een Carbon Removal-bedrijf!
Maar wat betekent dat nu precies?
Je vraagt je misschien af: Carbon Removal… is dat hetzelfde als Carbon Capture? Of is het CCS? CCU? CCUS? CDR? ERW? OAE? DAC? SOS!
Laten we de verwarring wegnemen door de overeenkomsten en verschillen tussen deze termen en processen uit te leggen.
Zijn Carbon Capture en Carbon Removal hetzelfde?
Hoewel zowel CCS (Carbon Capture and Storage) als CDR (Carbon Dioxide Removal) hetzelfde doel hebben – het verminderen van CO₂-uitstoot die anders in de atmosfeer terecht zou komen – zijn het in feite heel verschillende processen.
Wat is CCS?
Carbon Capture and Storage (CCS) houdt in dat CO₂-uitstoot direct bij industriële bronnen, zoals elektriciteitscentrales of cementfabrieken, wordt afgevangen en permanent ondergronds wordt opgeslagen om te voorkomen dat het de atmosfeer bereikt.
Tijdens deze industriële processen komt CO₂ vrij samen met gassen zoals stikstof, zuurstof, waterdamp en zwaveldioxide. Met behulp van verschillende opvangtechnologieën wordt CO₂ uit de gasstroom gehaald, vervolgens getransporteerd (meestal via pijpleidingen of schepen) en geïnjecteerd in veilige geologische formaties, zoals uitgeputte olie- en gasreservoirs, diepe zoutwaterlagen of onwinbare steenkoollagen.
Soms wordt de afgevangen CO₂ niet alleen opgeslagen, maar ook hergebruikt in producten of processen. Dit wordt Carbon Capture and Utilisation (CCU) of Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) genoemd. Of de CO₂ nu wordt opgeslagen of hergebruikt: de kern blijft hetzelfde – CO₂-emissies bij de bron afvangen en voorkomen dat deze de atmosfeer bereiken.
Wat is CDR?
Carbon Dioxide Removal (CDR) verwijst naar het proces waarbij CO₂ dat al in de atmosfeer aanwezig is, wordt onttrokken en voor de lange termijn wordt opgeslagen met behulp van natuurlijke of technologische methoden.
Dit kan zo eenvoudig zijn als het planten van bomen, of complexer, zoals Enhanced Rock Weathering (ERW), waarbij natuurlijke mineraalreacties versneld worden om CO₂ op te slaan, of Ocean Alkalinity Enhancement (OAE), dat het vermogen van de oceaan om koolstof op te nemen en op te slaan versterkt.
In tegenstelling tot CCS, dat zich richt op het afvangen van emissies op het punt van uitstoot, “zuigt” CDR CO₂ uit de lucht en zet dit om in stabiele vormen, zoals carbonaatmineralen in gesteente, organisch materiaal in planten of opgeloste alkaliteit in zeewater, die veilig kunnen worden opgeslagen voor decennia tot eeuwen of langer.
Waarom is dit onderscheid belangrijk?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het verminderen van huidige emissies bij de bron (CCS) en het verwijderen van bestaande CO₂ uit de atmosfeer (CDR). Het IPCC geeft aan dat we beide moeten doen!
Dit verschil bepaalt ook welke technologieën worden ingezet, wat de kosten en milieueffecten zijn en op welke termijn de klimaatwinst zichtbaar is. CCS helpt voorkomen dat nieuwe emissies het probleem vergroten, terwijl CDR werkt om een deel van de CO₂ die zich al heeft opgehoopt en de aarde opwarmt, weer te verwijderen.
Duidelijke en consistente terminologie helpt beleidsmakers, wetenschappers en het publiek om de unieke uitdagingen en voordelen van elke aanpak te begrijpen. Dit ondersteunt op zijn beurt beter beleid, investeringen en communicatie in de wereldwijde inspanning om klimaatverandering tegen te gaan.