Shell verandert alleen met fundamenteel ingrijpen

De behoefte om te veranderen hoort niet ingegeven te zijn door een juridische tik op de vingers, maar door de autonome behoefte een ander bedrijf te worden, betoogt Micha Schipper in zijn opiniebijdrage.

Shell heeft een eigen verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatopwarming, stelde de rechtbank in Den Haag. De CO2-uitstoot van het concern moet in 2030 bijna gehalveerd zijn. Volgens Shell-topman Van Beurden betekent het vonnis geen verandering, maar juist een versnelling van de strategie. Van Beurden, die in beroep gaat, stelt terecht dat een rechterlijke uitspraak niet de manier is om de CO2-uitstoot van het concern – of haar klanten – te verminderen. Maar wat de Shell-veteraan niet benoemt is wat er wél nodig is om Shell succesvol en structureel veranderen: een fundamenteel ingrijpen in de bedrijfscultuur.

Shell leek de laatste jaren in positieve zin te veranderen. Het bedrijf hamerde op normen en waarden en presenteerde zich als organisatie waar het klimaat vooropstaat en thema’s als diversiteit en mensenrechten hoge prioriteit hebben. Er leek inderdaad een nieuwe cultuur te ontstaan bij het ruim honderd jaar oude bedrijf. Shell koos voor (product)innovatie met een focus op duurzaamheid en leek niet langer onderdeel van het probleem, maar van de oplossing. Het bleek helaas een te idyllische schets van de werkelijkheid.

‘De behoefte om fundamenteel te veranderen hoort niet ingegeven zijn door een juridische tik op de vingers, maar door de autonome behoefte een ander bedrijf te worden.’
De realiteit is dat een ware cultuurtransformatie en impactvolle innovaties ontstaan bij individuen en teams die mogen werken in een cultuur van diversiteit, experiment, lef, nieuwsgierigheid en risico. Zo’n cultuur is er bij Shell al tientallen jaren niet meer. Er is een duidelijke bottleneck: de huidige Shell-top. Het is helder dat een progressieve en innovatieve cultuur er niet gaat komen als die geïnitieerd en gedragen moet worden door dezelfde mensen die er twintig jaar geleden geen moeite mee hadden om te werken bij een van de meest vervuilende bedrijven ter wereld.

Inmiddels hebben duizenden bedrijven als primair doel een positieve bijdrage te leveren aan energietransitie en klimaatverandering. In de huidige war for talent zijn dát partijen die de juiste mensen aantrekken: mensen die kennis en expertise meebrengen vanuit de oprechte behoefte een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Shell is niet zo’n bedrijf.

De behoefte om fundamenteel te veranderen hoort niet ingegeven te zijn door een juridische tik op de vingers, maar door de autonome behoefte een ander bedrijf te worden. Helaas vertoont Shell daar nog geen serieuze tekenen van. Illustratief hiervoor is Van Beurden’s stelling dat de energietransitie een te grote uitdaging is om als één bedrijf aan te pakken. Maar dat vraagt toch niemand? De vraag is of Shell wil veranderen. Hopelijk gaat dat wel gebeuren onder druk van grote aandeelhouders. Of op initiatief van een nieuwe top.

Bron: FD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *