Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

In zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.

,,Het is een garantie dat het erger wordt”, stelt co-auteur en klimaatonderzoeker Linda Mearns. ,,Ik zie werkelijk geen enkele plek op aarde waar het veilig is. Nergens om je te verschuilen.” De conclusies moeten de doodsklap zijn voor het gebruik van kolen, olie en gas, luidde de eerste reactie van VN-chef António Guterres op het vandaag gepresenteerde klimaatrapport. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing ‘code rood’. Hij dringt erop aan dat politici snel en drastisch handelen. ,,De alarmbellen klinken oorverdovend.”

Het rapport stelt dat het doel om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 1,5 graad al in 2030 niet meer haalbaar is. Dat is tien jaar eerder dan het panel zelf eerder had ingeschat. De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer 2 miljoen jaar niet is gezien. De aarde kan zo snel opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Bovendien is het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar, stellen de wetenschappers. Over een jaar of dertig, halverwege deze eeuw, zal de zeespiegel 15 tot 30 centimeter gestegen zijn.

De verwachting is dat tropische stormen natter en heviger zullen zijn, de permafrost verder en sneller smelt en extreme hittegolven die elke vijftig jaar voorkwamen, nu twee keer per zeven jaar zullen toeslaan. Extreem weer zal vaker op meerdere vlakken tegelijk impact hebben, zoals nu in Californië te zien is, waar nu een hittegolf, droogte en natuurbranden zijn. In de afgelopen weken kampte ook Europa met dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden. 

De VN-secretaris-generaal vindt dat er meer geld uit rijke landen moet komen om de aanpassingen ter voorkoming van de opwarming in arme landen te betalen. Hij hoopt dat de leiders van de wereld op de komende topconferentie over het klimaat in november in Glasgow niet met excuses maar met oplossingen komen. Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad en maximaal 2 graden. 

Bron:AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *